Bij iedere vereniging en zeker ook bij ons ’t Zwijntje is er behoefte aan leden die niet alleen lid zijn om te spelen, maar ook belangstelling hebben voor de organisatie daaromheen.
Je bent in meer geïnteresseerd dan alleen in het spelen en je wilt echter ook meer kennis hebben van wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van toernooien, wedstrijden en daar een bijdrage aan leveren. Dan is het volgen van cursus basisscheidsrechter of basiswedstrijdleider misschien iets voor jou
Een goede wedstrijdleider, een goede scheidsrechter ze zijn onmisbaar voor de sport. Iedere bouler kent het belang van scheidsrechters, wedstrijdleiders voor de kwaliteit van een toernooi of competitie, maar bovenal voor het sportplezier. Het volgen van een opleiding voor scheidsrechter en/of wedstrijdleider is dus essentieel voor onze vereniging.
Basisscheidsrechter
Een petanque scheidsrechter kan niet vergeleken worden met scheidsrechters in andere sporten. Dat blijkt uit het meest opvallende verschil; de petanque scheidsrechter leidt niet een afzonderlijke wedstrijd, maar meerdere wedstrijden tegelijkertijd. Het is dus niet mogelijk om alles te zien. Je bent geen spelleider in afzonderlijke wedstrijden, maar je blijft wel (soms samen met de wedstrijdleider) verantwoordelijk voor een reglementair en goed verloop van een toernooi. Bij constatering van onregelmatigheden moet je actief ingrijpen in wedstrijden, maar meestal word je gevraagd te arbitreren bij grote of kleine geschillen. Dit doe je door de regels toe te passen of door te meten, al dan niet met precisie-instrumenten.
Het programma van de basisopleiding scheidsrechter bestaat uit een theoretisch gedeelte dat online gedaan wordt. Een gedeelte van de theorie komt ook aan bod in de twee verdiepingsbijeenkomsten die er zijn. Het betreft hier meestal doordeweekse avonden van 19.00 tot 22.00 uur. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor verdieping van de online opgedane spelregelkennis. Verder wordt er ruim aandacht besteed aan de vaardigheid van het meten en het handelen van de scheidsrechter. Deze laatste vaardigheden komen ook terug in twee stagemomenten. Je loopt dan mee met een ervaren scheidsrechter om te leren in de praktijk en om enkele opdrachten te maken. Als je daarmee klaar bent, kan je op voor je examen (PVB).
Basiswedstrijdleider
Bij wedstrijden of toernooien binnen de vereniging wordt er gekozen voor een bepaald wedstrijdsysteem. Zo’n systeem bepaalt het wedstrijdverloop en zorgt ervoor dat de beste equipe uiteindelijk op nummer 1 eindigt. Een wedstrijdleider is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering. Binnen de vereniging worden minder wedstrijdsystemen gebruikt dan bij toernooien op een regionaal of landelijk niveau. De wedstrijdleider op verenigingsniveau hoeft daarom met minder wedstrijdsystemen te kunnen werken.
Het programma van de Basisopleiding Wedstrijdleider bestaat uit een theoretisch gedeelte in de e-learning. Daarin wordt voornamelijk de theorie achter de wedstrijdsystemen behandeld. Een gedeelte van de theorie komt ook aan bod in de twee verdiepingsbijeenkomsten. Het betreft hier meestal doordeweekse avonden van 19.00 tot 22.00 uur. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor verdieping van de opgedane theoretische kennis. Verder wordt er ruim aandacht besteed aan de verschillende spelsystemen en het handelen van de wedstrijdleider. Dit komt ook terug in twee stagemomenten. Je loopt dan een dag mee met een ervaren wedstrijdleider om te leren in de praktijk en om enkele opdrachten te maken. Als je daarmee klaar bent, kan je op voor je examen (Proeve Van Bekwaamheid).