Start | Leden | Vereniging | Accommodatie | Spel | Agenda & Toernooien | Uitslagen | Archief
 

Spelregels

Petanque wordt gespeeld door twee teams. Zo'n team bestaat uit één, twee of drie personen. Bij een team van drie personen (triplet) heeft elke speler twee boules, bij twee personen (doublet) zijn dit drie boules. Spelen er twee personen tegen elkaar (tête à tête), dan heeft elke speler drie boules.

Door loting wordt bepaald welk team begint. Dit team kiest de plaats waar gespeeld zal worden en maakt een cirkel op de grond met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter. Tijdens de eerste werpronde spelen alle spelers vanuit die cirkel, waarbij beide voeten binnen de cirkel op de grond moeten blijven.

De eerste speler werpt nu het but uit. Het moet blijven liggen tussen 6 en 10 meter van de werpcirkel en minstens 1 meter van een obstakel of uitlijn. De eerste speler of een teamgenoot probeert de eerste boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen (pointeren).

Vervolgens is het de beurt aan de tegenpartij een boule dichter bij het but te krijgen. Daarbij is het toegestaan een boule van de tegenstander of het but weg te stoten of te schieten (tireren).

Het team dat het dichtste bij het butje ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.

Heeft een team geen boules meer dan mag het andere team met de nog resterende boules proberen meer punten te scoren.

Als alle boules gespeeld zijn worden de punten geteld. Het winnende team krijgt net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.

Het team dat een speelronde (mène) wint begint de volgende ronde door een cirkel te trekken in de buurt waar het butje lag.

Winnaar van het spel is het team dat als eerste 13 punten heeft gehaald.

Voor de uitgebreide regels zie Internationaal Spelreglement Petanque