Start | Leden | Vereniging | Accommodatie | Spel | Agenda & Toernooien | Uitslagen | Archief
 

Historie Batavia Petanque

Batavia Petanque dateert uit 2004 en is ontstaan op basis van een idee van HD Sports, in die tijd hoofdsponsor van de NJBB. De NJBB zag er snel muziek in en zo ontstond een samenwerkingsverband van sport en zakenwereld. HD Sports was distributeur van diverse sportmerken, waaronder Obut.

De opzet van de NJBB en HD Sports was om een groots opgezet petanquetoernooi van internationale allure te realiseren, onder meer door topteams uit het buitenland uit te nodigen. Van groot belang was ook een feestelijke aankleding van het evenement: een cateringtent, vlaggen en spandoeken, een geluidsinstallatie met een speaker en ondersteunende muziek bij de presentaties van de teams. En ook, niet te vergeten, een afgezet carrť d'honneur met tribunes om de toeschouwers zo veel mogelijk bij het spel te betrekken. Want petanque kan ook een boeiend kijkspel zijn. De Franse 'Nationaux', de toptoernooien in Frankrijk, hebben daarbij als voorbeeld gediend.

De door HD Sports bedachte naam Batavia Petanque had alles te maken met de reconstructie van het oude VOC-schip Batavia. De werf waar de replica was gebouwd en nog steeds tentoongesteld is, lag immers in Lelystad. En ook HD Sports was daar gevestigd.

De twee daaropvolgende jaren, 2005 en 2006, vond het evenement eveneens plaats in Lelystad, zij het niet meer in het centrum van Lelystad maar vlak bij Batavia Stad en bovendien op een steenworp afstand van de Bataviawerf. In 2006 trok HD Sports zich terug als sponsor van het evenement en kwam de organisatie volledig in handen van de NJBB.

In 2007 en 2008 vond Batavia Petanque plaats in Nieuwegein en in 2009 in Bergen op Zoom.

Op verzoek van de NJBB werd Les Cailloux uit Zeist de nieuwe organisator. Een al bestaand toernooi, Zeist Open Weekend, werd vanaf 2010 gekoppeld aan Batavia Petanque. De nieuwe naam werd Batavia Petanque Zeist.

Een van de eerste acties was om Martin van der Linden, de oud-directeur van HD Sports, aan te trekken als hoofdsponsor. Enige tijd daarvoor was immers het bedrijf in Lelystad opgehouden te bestaan en had Martin van der Linden zijn oude bedrijf JDC Sport nieuw leven ingeblazen. De reactie van Martin was kort en krachtig: 'Doen!'

De samenwerking tussen JDC Sport en Les Cailloux heeft zeven jaar geduurd en heeft tot schitterende evenementen geleid in een zeer fraaie ambiance in de directe nabijheid van het Slot Zeist. Aanvankelijk was de NJBB nog van de partij, in het bijzonder bij het aantrekken van buitenlandse topteams, maar in 2013 trok de bond zich om financiŽle redenen terug. In dat jaar kwam een einde aan de vergoedingen voor buitenlandse deelnemers.

Na verloop van jaren bleek het jammer genoeg steeds meer moeite te kosten om het toernooi financieel mogelijk te maken. Hoge kosten gingen immers steeds gepaard bij het aanleggen van extra speelterreinen op de laan langs het boulodrome van de club in Zeist. Bovendien bleek het steeds moeilijker te worden de vele benodigde vrijwilligers warm te krijgen voor het evenement. Het afgelopen najaar besloten Les Cailloux en JDC Sport, zij het met veel spijt, een einde te maken aan een jarenlange en steeds uitstekend verlopen samenwerking.

De verhuizing van Batavia Petanque naar Apeldoorn bleek wonderwel samen te vallen met het voornemen van het bestuur van 't Zwijntje om een groot tweedaags toernooi te organiseren met daarbij ook aandacht voor de meer recreatief ingestelde spelers. Na enkele eerste verkennende gesprekken is begin oktober een werkgroep samengesteld uit leden van 't Zwijntje en een afvaardiging van JDC Sport. De werkgroep is onmiddellijk en met veel elan aan de slag gegaan en vond al snel overeenstemming over de datum en de formule van het evenement.